onsdag

Hvem klinger i knokler?

Hva er Knokkelklang?

Vi beskriver det selv som "et blogtidsskrift viet det marginale, det kuriøse, det skrekkelige og det fantastiske". Og det er nettopp dét det er.

Hva er et blogtidsskrift? Det er et konsept vi tror vi har funnet på selv. Ideen er enkel: Ved å lage to blogger, kan én brukes til å legge ut selve artiklene, mens én (denne) brukes til å presentere de enkelte numrene og annet av overordnet betydning.

Det er forsåvidt bare en tungvint måte å lage et nett-tidsskrift på, men den har to store fordeler: De tekniske løsningene foreligger allerede – det er bare å være litt kreativ i bruken av dem. Og det er aldeles gratis.

Vi som lager dette blogtidsskriftet har alle lang erfaring med redaksjonelt arbeid. Noen av oss lever av det. Med denne modellen har vi muligheten til å presentere artikler, intervjuer, omtaler og betraktninger det ikke er plass for noe annet sted i norsk tidsskriftverden – uten å være bundet av økonomiske begrensninger eller plaget av vår egen begrensede tekniske kompetanse eller dårlige tid.

Målet er med andre ord å bruke (forholdsvis) ny teknologi til å lage noe rett så gammeldags – og noe verden utvilsomt trenger – enda et tidsskrift.

For å gjøre det morsommere for oss selv, og for å ligne mer på et vanlig tidsskrift, legger vi med jevne mellomrom ut en bolk med artikler som vi, for å være spennende og originale, kaller ”et nummer”.

Så har vi en unnskyldning for å feire at et nytt nummer er ute.

Vi kan på ingen måte love at det vil skje jevnlig, men når vi har en idé om at tiden nærmer seg, vil vi annonsere på denne bloggen at et nytt nummer er på vei.

Knokkelklang er å forstå som en slags forlenget arm av Oslos Kjettersk kjeller – som tre av redaksjonsmedlemmene er med å drive (og hvor en tredje til stadighet har foredratt) – og Bergens Absalong – hvor en av oss har førerverv. (Les mer om redaksjonen her).

Vi gjør derfor en lett tilpasset versjon av kjellerens disclaimer til vår:

Knokkelklang drives av mennesker med ulike politiske og livssynsmessige oppfatninger og er derfor av nødvendighet så vel som legning politisk og livssynsmessig nøytralt.

Det betyr ikke at vi ikke har en agenda, det har vi i høyeste grad. Vi tror på folkeopplysning, kritisk tenkning og rasjonell undersøkelse av både etablerte sannheter og merkelige påstander fra sosiale utgrupper.

Vi er i stand til å tolerere at mennesker velger å tenke annerledes enn oss, men vi lar ikke hva som helst passere. Vi tar skarp avstand fra totalitære politiske løsninger og fra diskriminering basert på religion, rase, målform, kjønn, seksuell legning og musikalske preferanser.

Hva innholdet angår, vil det på en eller annen måte falle inn under rammene av ”det marginale, det kuriøse, det skrekkelige og det fantastiske”. Forvent viktoriansk kunst, bisarr politikk, kuriøs litteratur, skildringer av skrekk og skrekkelige skildringer.

Og en hel del annet, fra apokalyptisk religion til tips for den dannede herres garderobe og antrekk. Det er ikke helt utenkelig at vår kuriøse musikksmak vil kaste skygger over disse spalter.

Vi ser heller ikke bort fra at det kan dukke opp skjønnlitterære bidrag, enten i form av originalskrevet materiale eller oversettelser.

Første nummer er i sin helhet skrevet av redaksjonen. Det er ikke planen å fortsette slik. Vi tar gjerne mot bidrag, men forbeholder oss retten til å vurdere om de passer vår profil og tilfredsstiller vår eminente smak. (Og sender du oss egenskrevne dikt, bør du være i stand til å takle syrlige kommentarer.)

Ta gjerne kontakt på forhånd (se informasjon i høyremargen), for å høre om vi synes ideen din er noe for oss.

Vi er et tidsskrift med dannelse, og foretrekker som sådan riksmål, men er åpne for bidrag på nynorsk, bokmål, svensk, dansk og engelsk.

******************************************

Rettigheter og sånn: Copyright til de enkelte artiklene tilhører forfatterne. Men vi formidler gjerne kontakt, hvis noen har en forespørsel om tillatelse til å reprodusere hele eller deler av artikler. Og dere er selvsagt frie som fuglen til å lenke i vilden sky.

Ingen kommentarer: